Waarom kiezen voor babymassage

1 juni 2019

Vanuit deze vraag wil ik jullie meenemen in mijn eerste blog! Want waarom zou je je pasgeboren kindje eigenlijk gaan masseren? Bij mij ontstaat dan meteen de omgekeerde vraag; Waarom zou je je pasgeboren kindje níet gaan masseren?

Als je kennismaakt met de effecten van babymassage, het fijne rustige moment in een hele hectische periode en de liefde die groeit tussen ouder en kind, zal je het ook zo ervaren. Ik weet het zeker!
Aanraking is voor je kindje een van zijn eerste levensbehoeften. Als dit ook nog in volle aandacht en liefdevol is, bijvoorbeeld door middel van babymassage, is dit helemaal ideaal.

Massage werkt kalmerend, en is een hele mooie manier voor het opbouwen van een gezonde hechtingsrelatie. Door de aanraking daalt de hartslag, nemen spanningen af, dus dalen stresshormonen als adrenaline en cortisol en nemen gevoelens van welbehagen en geborgenheid toe. Dit komt door de stijging van het hormoon oxytocine (het knuffel/gelukshormoon). Zowel bij het kindje als bij de masseur is er een verhoogde productie van dit hormoon. Een win-win situatie dus! Ik zie dit ook terug bij de moeders die ik heb mogen begeleiden; ze zijn ontspannen, opgewekt en genieten enorm van het 1 op 1 contact met hun kindje!
Andere voordelen van massage zijn een betere doorbloeding en ontslakking van weefsels, rustigere ademhaling, positief effect op de spijsvertering en groei, een positief effect op de slaap en het versterkt het immuunsysteem. Het is een prachtige manier om liefde en aandacht te geven aan je kindje en in volle aandacht samen te zijn.

Zelf koos ik ook ooit voor twee cursussen babymassage. Mijn eerste bevalling was een inleiding, met veel ingrepen die je eigenlijk niet wenst voor moeder én kind. Het moment van onvoorwaardelijke liefde meteen na de bevalling, moest groeien. Mijn herstel duurde even… Toevallig hoorde ik vorige week (bijna zes jaar later) dat door de inleiding er geen natuurlijke oxytocine piek is geweest en dit dus wetenschappelijk heel goed te onderbouwen is. Destijds voelde het voor mij als heel onnatuurlijk. Helemaal na de verhalen van mijn vriendinnen. Ik besloot om mijzelf en Teun een cursus babymassage te ‘gunnen’. Ik leerde zijn lichaamssignalen beter herkennen, sprak met andere moeders over kwaaltjes en borstvoeding en Teun genoot bovenal van de massages!

Na de bevalling van mijn dochter Lise, die in de eerste instantie wel vlekkeloos verliep, verloor ik veel te veel bloed. Ik voelde me tijden erg zwak. Ik wilde zo graag extra genieten deze keer, maar had er zó weinig energie voor! Na drie maanden koos ik nogmaals voor een cursus babymassage. En dan vraag je je misschien af; Waarom volg je dit een tweede keer? Ik had behoeft aan andere moeders om me heen, positiviteit, wilde mijn onzekerheden delen, mijn vragen stellen en wilde alle massage grepen nogmaals tot me nemen bij mijn dochter Lise. Ze was immers een heel ander kind. Een fijn moment in alle rust met mijn dochter. Ze genoot… En ik ook!

Naast alle fysieke voordelen is babymassage ook praktisch gezien onmisbaar. Wat kan je bijvoorbeeld doen bij darmkrampjes en doorkomende tanden? Hoe til je je kindje het fijnste, en wat zegt zijn of haar lichaamstaal? Eigenlijk allemaal tools en informatie die elke jonge ouder zou móeten horen! Als je ervan uitgaat dat ‘de eerste 1000 dagen’ van je kindje een mega belangrijk fundament legt voor zijn of haar latere leven, zou elke ouder een training moeten volgen. Helaas is er in Nederland (nog) maar 1 verzekering die dit vergoed… Tot die tijd zal, naar mijn mening, het nut en de essentie vanuit de kraamzorg, de geboorte coaches, de babymassage docenten, de pedagogisch medewerkers, uitgedragen moeten worden!

Zelf ben ik na mijn eigen ervaringen met het geven van babymassage als moeder en mijn jarenlange ervaring als pedagogisch medewerker, gepassioneerd geraakt in het uitdragen van deze prachtige manier van liefhebben, zorg en natuurlijke gezonde hechting. Ik hoop je te ontmoeten bij een van mijn cursussen, óf hoop dat ik je heb gemotiveerd om aan de slag te gaan bij een babymassage docente bij jou in de buurt!!